Osteodesitometrie (DEXA)

Osteodensitometria (DEXA) este cea mai nouă metodă care permite măsurarea densității (masei) osoase, prin care se determină riscul apariției osteoporozei. Metoda folosită este non-invazivă, pacientul nu simte nici un disconfort în timpul testării.

OSTEOPOROZA este o afecțiune caracterizată prin scăderea rezistenței oaselor, ceea ce predispune la un risc crescut de fractură. Este o boală care poate afecta întregul schelet osos și poate avea multiple cauze.

Pentru măsurarea densității minerale osose, Noa Medical folosește echipamentul Medix 90, acesta oferă optimul în materie de rezoluție și timp de scanare. Este un aparat de ultimă generație și cel mai nou soft, encore, permițând efectuarea examinării la nivelul coloanei lombare, coloanei vertebrale, la nivelul șoldului unilateral/bilateral și la nivelul antebrațului unilatera/bilateral. Cea mai frecventă este investigația pentru zona șoldului (col femural).

Examinarea nu necesită o pregătire prealabilă și durează aproximativ 20 de minute pentru o regiune anatomică.

Acest tip de investigație se realizează printr-o tehnică nedureroasă, dozele efectivde iradiere sunt foarte scăzute, sunt detectate modificări foarte mici ale desintății osoase printr-o expunere minimă la radiație.

Osteodensitometria nu este indicată la gravide.